Skip to main content

De therapie van het contact

Het gaat om het contact met jezelf en het contact met de omgeving. Problemen die mensen ervaren in het contact zijn vaak een gevolg van een verstoring in de ontwikkeling van je persoonlijkheid. Door de opvoeding kun je jezelf niet vrij voelen. Je hebt niet geleerd te voelen wat belangrijk is voor jou en niet geleerd om dat te uiten. Het leidt tot spanning in jezelf en vervreemding van jezelf. Het contact met jezelf en de omgeving is verstoord. Vaak blijkt dit uit gedachten, gevoelens, lichaamstaal en taal.

Gestalttherapie richt zich op het herstellen van het contact. Het is een proces waarin je, door concentratie op je lichaam, gewaar wordt wat je ervaart en voelt, nu, op dit moment. Ook gedachten die daarbij horen, kunnen verduidelijken wat jou in de weg staat. Dit zijn “onaffe” zaken die steeds om aandacht vragen. Bijvoorbeeld een onopgelost conflict komt in je gedachten of je krijgt een onprettig gevoel. Het conflict kan rusten wanneer je het bent aangegaan door te luisteren naar jouw behoeften. Je neemt ze serieus en neemt er verantwoordelijkheid voor.

Dit proces kun je zien als een herontdekking van jezelf in het contact met anderen. Het is een proces dat confronterend kan zijn maar zeker ook bevrijdend kan voelen. Verstand, gevoel en gedrag zijn hierna meer in overeenstemming met elkaar.

Gestalttherapie laat je beseffen wat er in je speelt. Het accepteren van gevoelens en gedachten door het niet te veroordelen is een belangrijk gegeven. De Gestalttherapie biedt daardoor een veilige omgeving waarin je kunt leren te uiten wat je werkelijk bezielt en te experimenteren met nieuw gedrag.

Voor verdere informatie zie ook: www.nvagt-gestalt.org